Pas på: Ensilagen kan indeholde grimme overraskelser

Tidlig frost og ekstreme forhold under især sidste del af majshøsten kan give risiko for toksiner i majsensilagen.

I en ny artikel i Landbrugsavisen uddyber Vilomix´ kvægrådgiver Mathias Andreasen, hvorfor ensilagen kan indeholde grimme overraskelser, og hvad man kan gøre for at modvirke det.

Majshøsten anno 2019 har været meget besværlig for rigtig mange landmænd på grund af de store nedbørsmængder, og der står stadig majs tilbage på roden i nogle områder.

Nogle fik taget alt majs som helsæd, mens andre må afvente muligheden for at høste kolbe- eller kernemajs, hvilket igen i år kan betyde mangel på grovfoder for nogle.

Fra de danske landeveje er det tydeligt at se, at de voldsomme regnmængder har givet udfordringer ved dette års bjergning af majs, og samtidig har to tidlige dage med nattefrost nedsat kvaliteten.

»Fælles for dette års majshøst, om man er færdig eller ej, er, at svampevæksten stortrives under disse forhold. Mykotoksiner, de såkaldte ’metabolitter’, er affaldsprodukter af skimmelsvampe. De mest gængse i majsensilage er svampene Fusarium og Aspergillus«, forklarer produktspecialist Mathias Andreasen, Vilomix.

Det kan være svært at konstatere, hvorvidt forekomsten af toksiner er til stede eller ej i ensilage, da toksiner ikke nødvendigvis kan spottes med det blotte øje.


Læs hele artiklen i Landbrugsavisen her 


Har du spørgsmål omkring evt. toksiner i majsensilagen - kontakt din kvægrådgiver hos Vilomix her