Sådan opretholdes den bedst mulige produktivitet i drægtige søer
En velfungerende fodringsstrategi sikrer balanceret huld i hver eneste reproduktionscyklus.

Af Ganna Kirianova, ernæringsekspert, Vilomix
Førsteprioritet for at sikre ensartede, sunde og veludviklede kuld smågrise er at holde søerne i god form fra den ene reproduktionscyklus til den anden. Hos søer, der er for fede, for tynde, eller som svinger mellem ekstremerne, er der risiko for, at det påvirker dyrenes ydelse negativt. Det kræver omhyggelig styring af fodringen at opnå den rigtige balance.
Udfordringen består i, at soen fortsat vokser mellem de første fire-fem reproduktionscyklusser. Mellem hver drægtighedsperiode øges hendes vægt i gennemsnit med 20 kg – på nær i dieperioden, hvor et vægttab på seks-ni procent er standard (tabel 1).

* ekskl. kuldets vægt
Tabel 1. Ønsket udvikling af kropsvægt efter hver reproduktionscyklus
Stabilt huld er afgørende på hvert eneste stadie fra inseminering og faring til diegivning. Det betyder, at udsving i vægten skal minimeres, og rygspækket skal bevares i en tykkelse på ca. 14-16 mm. Når soen er fravænnet, skal huldet hurtigt gendannes for at forberede soen på den næste cyklus.
Forholdet mellem produktivitet og holdbarhed

Kilde: ‘Efficient feeding of sows’ indlæg ved Gunner Sørensen, produktchef ved SEGES Svineproduktion ved den årlige VSP-kongres i 2014
Det generelle foderforbrug er også højere hos søer med store vægtudsving i løbet af cyklussen. I tilfælde af væsentligt vægttab i dieperioden er det afgørende at sikre hurtig restitution for at undgå en stigning i antallet af spildfoderdage, før soen er klar til den næste inseminering.
Tabel 3. Undersøgelse af soens huld ved at trykke en flad hånd mod hofteben, rygsøjle og ribben
Gå efter idealet
Effektiv foderstyring igennem hele reproduktionscyklussen er afgørende for at opnå de bedste resultater (se tabel 4). Tilstedeværelsen af protein, lysin, fosfor og calcium i foderet spiller en vigtig rolle på hvert eneste stadie (se tabel 5) - sammen med opløselige og uopløselige fibre samt en tilstrækkelig forsyning af vitaminer og mineraler.

