SÅDAN UNDGÅR DU FRISKKORNSFORGIFTNING

Udgivet: 27-06-2024

Ønsker du at holde din produktivitet stabil henover kornskiftet? Ved overgangen til nyt korn er det en god idé at tilsætte ekstra E-vitamin eller antioxidant til foderet.

Når kornet er høstet og lægges på lager, dannes der ved den sidste modning af kornet (via oxidation) blandt andet frie radikaler og peroxider. Gældende for disse stoffer er, at de er særdeles skadelige for grisen.

Stofferne giver en række symptomer, som populært kaldes for friskkornsforgiftning. Symptomerne kan være forskellige, men typisk vil landmanden opleve en række pludselige dødsfald hos grise i vækst, kastninger hos søerne samt forringet kvalitet af pattegrisene ved faring. Generelt påvirkes immunforsvaret negativt og ved obduktion vil der typisk ses forstørret hjertemuskulatur og nedbrydning af leveren.

Vitamin E's roller

Den primære rolle for vitamin E er at beskytte dyrets cellemembraner mod oxidation. Det er desuden et vigtigt vitamin for opretholdelse af en stærk immunfunktion, idet vitaminet kan styrke immunforsvarets effektivitet mod skadelige stoffer og andre sundhedsmæssige udfordringer.

Tilsætning af ekstra E-vitamin virker såvel antioxidativt som systemisk på celleniveau i grisen. Tilsætning af andre typer antioxidanter virker primært ved at hæmme oxidation i foderet og i grisen. Uanset hvilken løsning du vælger, anbefaler vi at tildele det til alle dyregrupper i 2-3 måneder, indtil kornet er lagerfast – helst i form af øget indhold i foderet eller alternativt som støddosering tre gange om ugen.

Janni Fjeldbo
Rådgiver
jafj@vilomix.dk
+45 2894 9824

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler