SÅDAN UNDGÅR DU FRISKKORNSFORGIFTNING

Udgivet: 28-06-2023

Ønsker du at holde produktiviteten stabil henover kornskifte? Ved overgangen til nyt korn er det en god idé at tilsætte ekstra E-vitamin eller antioxidant til foderet. 

Når kornet er høstet - og lægges på lager - dannes der ved den sidste modning af kornet (via oxidation) blandt andet frie radikaler og peroxider. Gældende for disse stoffer er, at de er særdeles skadelige for kroppen. Stofferne giver en række symptomer, som populært kaldes for friskkornsforgiftning. Symptomerne kan være forskellige, men typisk vil landmanden opleve en række pludselige dødsfald - primært hos grise i vækst. 

En obduktion vil typisk vise forstørret hjertemuskulatur og nedbrydning af leveren. Et andet symptom på friskkornsforgiftning hos søer er kastninger og generelt nedsat immunforsvar. På lang sigt vil der desuden ses dårligere pattegrise ved faring. Det påvirker derfor søer såvel som smågrise og slagtesvin.

Vitamin E's roller

Den primære rolle for vitamin E er at beskytte dyrets cellemembraner mod oxidation. 
Det er desuden et vigtigt vitamin for opretholdelse af en stærk immunfunktion, idet vitaminet kan styrke immunforsvarets effektivitet mod skadelige stoffer og bakterier. Forskellige smitsomme sygdomme producerer store mængder frie radikaler, og vitamin E's indflydelse på immunsystemet medvirker på den måde til bekæmpelse af disse. Vitamin E spiller desuden en vigtig rolle hos reproducerende dyr. 

Tilsætning af ekstra E-vitamin virker såvel antioxidativt som systemisk på celleniveau i kroppen. Tilsætning af andre typer antioxidanter virker primært ved at hæmme oxidation i foderet.
 
Uanset hvilken løsning du vælger, anbefaler vi at give det til alle dyregrupper i 2-3 måneder, indtil kornet er lagerfast – helst i form af øget indhold i foderet, alternativt som støddosering tre gange om ugen. 

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler