Zinkudfasningen: Et år senere -
hvordan er det gået?

Udgivet: 28-06-2023

I udfasningen af medicinsk zink var der stort fokus på hvilke produkter man skulle bruge, hvilken form for management der skulle implementeres og mere til, for at udfasningen skulle blive succesfuld. Der blev afholdt møder og konferencer for at diskutere løsninger og præsentere resultater. 

I Vilomix arbejder vi med vitaminer og mineraler som premix producent og tidligt var vi bevidste om, at der ikke ville være nogen 1:1 løsning i form af et enkelt produkt.

Pig Progress har interviewet produktchef i Vilomix Kristina Sørensen om, hvad vi har lært under og efter udfasningen af medicinsk zink. Det er der kommet en artikel ud af, der er publiceret i Pig Progress.

I artiklen fortæller Kristina om, hvordan Vilomix sammensatte et projekt med fokus på, hvilke justeringer der ville blive nødvendige i smågrisefodring uden medicinsk zink, hvor produktionen samtidig skal have fokus på sundhed og hygiejne. I projektet fik Vilomix´ griserådgivere en masse erfaring og viden sammen med vores kunder.

Nogle af resultaterne fra projektet kan ses i nedenstående tabel.

 

Tabel 1 - Resultater fra foderløsninger bestående af både startfoder og koncentrater til patte- og fravænningsgrise. Foderet er blevet testet på 6 gårde.
*Foderkonceptet inkluderede for eksempel Pigi Gentle Plasma (startfoder) og Pigi Power Yoghurt (koncentrat), som begge er fra Vilomix. ** Dette koncept blev testet i 6 måneder. ***2 gårde havde problemer med streptokokker i testperioden.

(Kilde: Door Pig Progress Gemaakt met ANP/LocalFocus)

Fokus på en bred tilgang til erstatning af zinkoxid

I artiklen i Pig Progress fortæller Kristina, at nogle danske griseproducenter gjorde tilpasningen bedre end andre. Som gruppe var alle generelt godt rustet til at foretage ændringerne sammenlignet med griseproducenter i mange andre lande, hvilket kan skyldes, at griseindustrien i Danmark siden år 2000 har opnået stor erfaring med f.eks. udfasning af vækstfremmere og arbejdet hårdt for et lavere antibiotikaforbrug.

Lige nu ser det ud til, at streptokokker, som normalt er effektivt undertrykt med medicinsk zink, kan være et stigende problem i danske besætninger. Desværre ses der en tendens til et stigende forbrug af antibiotika på landsplan. Selv de dygtigste besætninger kan have mave-/tarmproblemer, men det kan holdes nede på et lavt niveau ved hjælp af de rette værktøjer. Her er det dog vigtigt at vide, om det er patogen- eller foderinduceret. 

GRISEPRODUCENT MÆRKEDE INTET DA ZINK FORSVANDT

Griseproducent Palle Eriksen fra Sofiesminde ved Aalestrup fastholder en simpel strategi for sin griseproduktion, som har vist sig at være stabil og af høj kvalitet uden brugen af medicinsk zink. 

Sofiesminde producerer 39.000 smågrise om året, hvoraf størstedelen sælges til en fast aftager i Galten, mens de resterende 6-7.000 fedes færdig til slagtning. Han har en smittefri besætning og egen foderproduktion af høj kvalitet.

For at opretholde den gode kvalitet har kvalitetsfoder, individuelle blandeforhold samt fokus på vask og desinfektion formået at holde foderforbruget lavt i klimastalden og minimere antallet af døde grise, da en skånsom opstart i fravænningsfasen har sikret ham en stærk og sund besætning. Derudover understreger han også vigtigheden af at have nye øjne på besætningen, da det skærper motivationen, samtidig med at man lærer noget nyt.

Kan vi klare os godt uden zink?

Det kan godt lade sig gøre at have en stærk og sund besætning, hvis man har en bred tilgang til fravænning. I artiklen i Pig Progress opridser Kristina 5 tips, der kan afhjælpe overgangen:

  1. Staldhygiejne er vigtig. Det er vigtigt at rengøre, desinficere og udtørre grundigt, før smågrisen kommer til klimastalden. Tørringen er afgørende. Hvis stalden efterlades fugtig og kold, og varmen først skrues op, når smågrisene ankommer, vil overlevende bakterier have gunstige vilkår.
  2. Opmærksomhed på proteinkilde. For at understøtte en god udvikling af mavetarm-kanalen bør foderet være af en høj kvalitet og let fordøjeligt. Blodplasma, skummetmælkspulver, kartoffelproteinkoncentrat og sojaproteinkoncentrat er gode proteinkilder til den lille gris. 
  3. Øjeblikkelig og fortsat fodring. Smågrisene er ofte stressede af fravænningen. De blandes med grise fra andre kuld, de skal vænne sig til et nyt miljø og skal finde deres plads i rangordenen. Derudover mangler de soens opfordring til at spise. Her er håndfodring og små portioner nødvendige for at aktivere dem til at spise. Dvs. at nysgerrighed er vigtigt. Det er afgørende at gøre alt for at få dem til at spise straks efter fravænning. De mest succesrige besætninger er dem, der har en dedikeret person til smågrisehåndtering.
  1. Additiver/fodertilskud er vigtige ingredienser i foderrationen. De kan bidrage til understøttelse af tarmens udvikling og fordøjelse af foderet samt give en god produktivitet. Dog bør mellemkædede fedtsyrer og organiske syrer tilsættes til foderet (og/eller til vandet) sammen med vitaminer, mineraler og probiotika. Det er også værd at overveje en fiberkilde, da fibre bidrager til en god fordøjelse og vækst af gavnlige bakterier.
  2. Det større billede (søer). Bedste praksis er at tilbyde en kombination af ingredienser i foderrationen, der vil støtte grisene i hvert alderstrin. Soen, sopleje og faringsdelen er også vigtig for en succesfuld fravænning.

Hvis du har udfordringer på din besætning i forhold til ingen brug af medicinsk zink, anbefaler vi at følge de ovenstående fem råd for en vellykket fravænning.

Læs Kristinas artikel i Pig Progress eller Palle Eriksens zinkfrie strategi i fravænningsfasen

Griseproducent Palle Eriksen prioriterer foderkvalitet i fravænningsfasen

Opdag griseproducent Palle Eriksens strategi uden zink. Klik nu for at få adgang til tre banebrydende artikler om emnet.

5 considerations for weaning without zinc oxide

Dyk ned i denne artikel skrevet af vores produktchef, Kristina Sørensen i Pig Progress. Artiklen sætter fokus på minus zink i fravænningsfasen samt brugen af Vilomix' foderkoncepter, der inkluderer både startfoder og koncentrater.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.