Når majsensilagen gærer

Udgivet: 31-05-2023

I det varme vejr kan det ske, at majsensilagen begynder at gære. De fleste har hørt om alkoholgæring i majsensilagen, og måske også oplevet alkoholgæring i deres egen majsensilage. 

Ved alkoholgæringen er ensilagen typisk en strågul farve, og har en lav tørstofprocent. Gæring ses typisk i den nederste meter i stakken. Det kan give opstartsproblemer, dårlig råmælk, efterbyrder, børbetændelser, diarre og vigende foderoptag.

Gæringen kan også vise sig ved, at majsensilagen lugter af gammelt brød. Den bliver lettere støvet eller decideret gæret. Denne lugt er resultatet af en omsætning og nedbrydning af organisk materiale, og et forstadie til en begyndende skimmeldannelse, men desværre vil det typisk IKKE kunne ses. Det samme kender vi fra franskbrød, hvor der også sker en omsætning, der kan lugtes, inden muggen bliver synlig.

Gæringen sker typisk fra cirka 1 meter og opad i majsstakken. Fodring med gæret majsensilage vil normalt resultere i faldende fedtprocent i mælken, ustabil gødning, svingende foderoptag hos køerne og ofte vanskelig opstart for nykalvede køer, hvilket betyder, at de har svært ved at komme i gang, og køerne mangler vomfylde. Problemerne med gæret majsensilage var meget udbredt i majsen i 2018 og førte til mange tilfælde af ketose og efterfølgende puerperal parese (løbedrejninger) m.m. om sommeren 2019.

Henrik Baymler
Rådgiver, kvæg
+ 45 2844 7219
heba@vilomix.dk

For at hjælpe med at stabilisere køernes vom ved fodring med gæret majsensilage kan man bl.a. tilsætte levende gærceller til mineralfoderet. De tilsatte gærceller vil være med til at gøre vommen mere anaerob (ændre iltforholdene i vommen) og dermed forbedre betingelserne for den mikrobielle omsætning i vommen.

Modtag vores nyhedsbreve​

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler