EN SUND OG ROBUST GRIS KRÆVER EN GOD BAKTERIEFLORA

Udgivet: 23-03-2022

Organiske syrer anvendes i stort omfang i grisefoder. Det gælder både til søer, smågrise og slagtesvin. Afhængigt af formålet og grisens livsstadie har Vilomix sammensat et bredt sortiment af organiske syrer, som består af en kombination af myresyre, mælkesyre, benzoesyre, smørsyre og mellemkædede fedtsyrer, der kan fungere som problemløser eller forebyggende overfor skadelige bakterier.

Kombinationssyre giver en bred virkning og med korrekt dosering kan grisens bakterieflora i mave-tarmsystemet påvirkes. Det giver en optimal vækst og god produktionsøkonomi. 

I Vilomix har vi udviklet vores egen serie af organiske syrer. Serien hedder Biopro og består af følgende produkter:

 

BioPro Antibac BioPro Smart BioPro Bens BioPro Plus BioPro Wet
Unik kombination af mellemkædede fedtsyrer der forhindrer vækst af f.eks. E-coli, Clostridium og salmonella Udviklet til nyligt fravænnede grise med fokus på energioptag og funktionalitet i mave-tarmkanalen  Sammensat til brug i hele vækstperioden. Med Benzosyre opnås en omfattende antimikrobiel effekt Udviklet til slagtesvin for at undgå vækst af salmonella Særligt udviklet til vådfoder for at undgå vækst af uønskede mikroorganismer – herunder gær 
Enterobakterier *** *** *** *** ***
Skimmelsvamp *** ** ** ** *
Gær *** ** ** ** ***
Understøtter tarmen *** *** ** ** ***
pH-reduktion *** *** ** ** ***

Skrevet af:
Erling Lindberg
Sales & Product Manager Desinfec. and Feed supplements
+45 2128 2862
eli@vilofarm.dk

Zinkfri fodring

I arbejdet med at løse overgangen til fodring uden medicinsk zinkoxid er vores syrer et vigtigt parameter, som tages i brug. 

Der er ikke noget nyt i at tilsætte syre til foder eller drikkevand for at styrke grisenes forsvar mod diarrefremmende mikroorganismer eller som et værn mod salmonella. Syrer er et godt og brugbart værktøj at have i værktøjskassen for at forhindre produktivitetsnedgang ved zinkfri fravænning. 

I praksis opnås en ”cocktail-effekt” ved tilsætning i både foderet og drikkevandet. Syretilsætning påvirker mave-tarmkanalens mikroflora. En ung gris har en begrænset evne til selv at danne mavesyre, hvorfor man ofte ser en positiv effekt ved syretilsætning hos de yngste grise. Man undgår lange perioder med ph neutralt miljø i mavesækken. Dette gælder specielt, når der er både syre i vandet og foderet. 

En anden væsentlig ting ved tilsætning i både foder og vand er, at den totale mængde af syre er større, hvilket også vil påvirke grisenes modstandsdygtighed i en positiv retning. 

Syrer i drikkevand

Der findes mange forskellige syrer at vælge mellem, hvis man gerne vil tilsætte syre til drikkevandet. Men det er med syrerne som med foder – syren skal være tilpasset grisens alder og foderet, som grisen får.

Til nyfravænnede grise bør der anvendes produkter med en god smag og også gerne med mellemkædede fedtsyrer (bypass syrer). De foretrukne typer af syrer til dette er: Mælkesyre, bufferet myresyre, propionsyre samt monoglyserider af flere forskellige organiske syrer.

Vilofarm har følgende produkter, som fungerer i drikkevand til nyfravænnede grise: Multicid, OnFarm Acid, Livestock Acid samt Protaq LF3Na. Produkterne kan købes hos såvel Hatting Agro som ved Danish Agro.

Vores specialist indenfor syrer og hygiejne Erling Lindberg - som også har været en fast del af ekspert-teamet i vores projekt ”Problemfri fravænning uden medicinsk zinkoxid” sammen med SEGES, udtaler følgende:

"Ud fra vores besætningsbesøg hos landmændene kan jeg konkludere, at når der tilsættes syre til drikkevandet straks ved fravænning, oplever vi typisk en forbedring af mavesundheden. Syrens gode effekt mærkes specielt, når zinken fjernes og grisens egen immunitet skal holde opformeringen af uønskede bakterier nede. Syrebehandlet vand giver et lavt pH i mund, svælg og mavesækken - også når grisen kun drikker vand. Det er med til at opretholde en korrekt ph gennem fordøjelsessystemet med bedre mavesundhed, bedre fodereffektivitet og mindre forekomst af skadelige bakterier." -  Erling Lindberg, Sales & Product Manager Desinfec. and Feed supplements

BioPro Antibac fra Vilomix

Produktet er unikt, da det består af mellemkædede fedtsyrer, som er specielt velegnet til pattegrise og smågrise i klimastalden. BioPro Antibac har stærke egenskaber overfor gram-positive og –negative bakterier. Det kan være vækst af f.eks. E.Coli, Clostridium og salmonella.  
 
De mellemkædede fedtsyrer er effektive i mave-tarmkanalen pga. deres kemiske struktur, som gør, at fedtsyrerne kan ødelægge membranen på de skadelige bakterier. 
 
Udover propionsyre og smørsyre består BioPro Antibac af MCFA som er fire mellemkædede syrer, der virker hele vejen gennem mave-tarmsystemet og har hver sin unikke egenskab. 
 
Fordele ved BioPro Antibac: 
- Unik kombination af mellemkædede fedtsyrer
- Forbedret foderindtag og foderudnyttelse
- God mikrobiel tarmbalance
- Forbedret tarmintegritet
- Stabil, lugtfri og nem at håndtere (ikke ætsende)

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler