Højdepunkter fra konferencen
Think Piglet Health & Nutrition 

Udgivet: 16-10-2023

I september afholdte Landbrug og Fødevarer i samarbejde med Seges Innovation konferencen Think Piglet Health & Nutrition.
Konferencens fokus var rettet mod overlevelse, produktivitet, sundhed og velfærd hos pattegrise samt robusthed af smågrise, og under hvert af følgende 6 hovedemner, blev der givet kvalificerede bud på, hvordan vi kan opnå sunde og raske smågrise: 
 
  1. Fodringsstrategier til søer før faring
  2. Fodring af søer med henblik på højere mælkeproduktion
  3. Pattegrises immunitet
  4. Indretning af farestien
  5. Management af søer med store kuld
  6. Fodring af pattegrise før fravænning
At sunde og raske grise opnås ved at have opmærksomheden rettet mod soens ernæring, sundhed og management, er ikke overraskende. Derfor blev der lagt vægt på fodringsstrategier og mælkeproduktion hos den højtydende so, hvor drægtighedens faser og ernæringsmæssige behov blev citeret udfra aktuel forskning på området.

Kristina Sørensen
Produktchef, gris
+ 45 2144 3628
krso@vilomix.dk

Der blev diskuteret forskellige virkemidler, hvor bl.a. der var enighed om, at tilskud af Omega 3 fedtsyrer muligvis kan have positiv indflydelse på fødselsvægten og soens sundhed. Omkring faring har soen et stort behov for energi, hvorfor mindst tre daglige fodringer har vist sig at være hensigtsmæssigt, og hvor der sikres, at soen tildeles fibre og stivelse. Fibre skal øges for at sikre en god faring og undgå forstoppelse.  

Et af emnerne omhandlede indretningen af farestien for at opnå optimale forhold for både so og grise, med overvejende fokus på fare-/laktationsstier til løsgående søer. Der blev diskuteret forskellige størrelser og designs alt efter antal grise (5,5 m2 – 6,5 m2), og hvordan de forskellige design af stier influerer på soens adfærd. 

Et af de sidste emner, der blev præsenteret på konferencen var fodring af grise før fravænning. Det blev understreget, hvor vigtigt det er, at forberede grisen med foder inden fravænning, for at lette overgangen fra mælk til fast foder. Foder bidrager til udvikling af fordøjelse og mave-tarmkanalens modning. Derudover kan det være værd at overveje at supplere med ekstra mælk.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler