Markedsorientering - Grisemineraler September 2023

Udgivet: 22-09-2023

Stabile til stigende priser på mineralblandinger, især monocalciumfosfat er igen stigende.

Overordnet set er mineralblandinger stadig på et lavt prisniveau. Årsagen til, at mange landmænd alligevel synes, at mineralblandingerne er dyre er, at blandingerne ofte suppleres med forskellige tilsætningsstoffer som f.eks. syreprodukter, toksinbindere, enzymer, gærprodukter osv. for at understøtte udfordringer i besætningen. Mineralblandinger spiller derfor i dag en helt anden rolle i fodringen end tidligere.

Aminosyrer (såsom lysin, methionin, treonin, valin, tryptofan) vægtes tungt i mineralblandingen, og de er alle blevet billige igen, efter at containerfragten er vendt tilbage til et normalt prisniveau. Der er derfor større risiko for prisstigning end for prisfald. I disse uger ser vi blandt andet at methionin stiger kraftigt, da forsyningen til Europa synes lidt stram for de kommende måneder.

Før krigen i Ukraine leverede russiske monacalciumfosfatfabrikker en betydelig andel af den MCP, som indgik i de europæiske foderblandinger, hvilket ikke længere er tilfældet – i hvert fald ikke i Skandinavien. Den russiskejede producent Lifosa med fabrik i Litauen lukkede endeligt for udleveringer i oktober, og det har, sammen med jordskælvet i Marokko, øget usikkerheden om forsyning af MCP til den kommende vinter, hvilket har betydet prisstigning den seneste uge.

Skrevet af:
Niels Erik Olesen
Salgschef, Skandinavien
+ 45 5135 6203
neo@vilomix.dk

Figur 1: Prisudvikling på MCP de seneste par måneder i 2023

Kilde: Feed INFO

For vitaminerne er der heldigvis mere ro på prismæssigt. Kina står for 70% af vitaminproduktionen, og de er ikke ramt af høje energipriser og strenge miljørestriktioner som de vestlige producenter. Samtidig er efterspørgslen svag fra specielt det europæiske fodermarked, og det har fået prisen i bund på de fleste vitaminer.

Der er få, men store producenter af vitaminer, mineraler og aminosyrer i verden, og det gør disse råvarer mere prisfølsomme, når en BASF A-vitaminfabrik  f.eks. brænder, eller når Ukraine bomber Ruslands eneste lysinfabrik.

Vi ønsker derfor flere producenter at vælge imellem, så konkurrencen øges, men der er desværre pt. ikke noget, der tyder på, at udviklingen går denne vej.

 

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler