Sojaproteinkoncentrater er ikke ens

Udgivet: 09-02-2023

Smågrise tåler afskallet sojaskrå meget dårligt. Derfor er sojaproteinkoncentrat, af en god kvalitet, en vigtig råvare i foderet til den lille gris helt op til 15 kg.

Karakteristika for sojaproteinkoncentrat

Sojaproteinkoncentrater er hovedsageligt karakteriseret ved at have et højere indhold af protein i sammenligning
med almindelig afskallet sojaskrå. Derudover har sojaproteinkoncentrater undergået en eller flere processer med det formål at reducere indholdet af de såkaldte anti-nutritionelle faktorer (ANF), som er særligt skadelige for smågrise.

Der ses typisk en negativ sammenhæng mellem et højt indhold af ANF og produktionsresultater. Udover at fjerne en del af de anti-nutritionelle faktorer, øges proteinfordøjeligheden også betydeligt i sojaproteinkoncentrat sammenlignet med almindelig afskallet sojaskrå.

De færreste bruger afskallet sojaskrå i fravænningsfoderet, da det er med til at øge frekvensen af diarre betydeligt. Hvor meget afskallet sojaskrå der bruges i blanding to afhænger af sundhedsstatus, management, genetik etc. Det er her, at dialog på staldgangen bliver vigtig, da der er besparelse ved at bruge mere ren soja frem for sojaproteinkoncentrat. Besparelsen kan dog hurtigt blive sat til, hvis grisene lider af diarre og ikke udnytter vækstpotentialet fuldt ud. Diarre og reduceret foderoptag vil ofte betyde lavere tilvækst og højere foderforbrug hele vejen gennem klimastalden. 

Varmebehandling af sojaskrå kan skade mere, end det gavner

Grunden til, at der ikke altid ses positive effekter ved ekstrudering af sojaskrå, skyldes højst sandsynligt, at proteinet - primært lysin og methionin i mindre omfang - ødelægges ved varmebehandling. Flere faktorer påvirker graden af denne reaktion. Bl.a. mængden af forskellige kulhydrater samt vand/damp/fugt og temperatur. 

Ikke kun fordøjeligheden af proteinet reduceres. Typisk findes der ved analyse af stærkt varmebehandlet sojaskrå et lavere indhold af lysin. Det er derfor ikke uvæsentligt, hvilken proces sojaskråen gennemgår for at blive til et koncentrat. 

Fremstillingen af Vilosoy og HP 300 sker ved fermentering og tilsætning af enzymer. På den måde reduceres indholdet af ANF, og proteinfordøjeligheden øges. 

Nedenfor ses en oversigt over indholdet af skadelige stoffer i almindelig sojaskrå (række 1), ekstruderet sojaskrå (række 2) og enzymbehandlet sojaproteinkoncentrat (række 3).  

Julie Holsbo
Rådgiver
+ 45 6173 7971
kaho@vilomix.dk

Aminosyrerne fra enzymbehandlet soja optages hurtigere af grisen sammenlignet med aminosyrerne fra sojaskråfoder og varmebehandlet sojaskrå. 

Der er - grundet det hurtigere optag af aminosyrer fra enzymbehandlet soja - en større mængde protein tilgængelig for grisens udvikling og vækst, og mængden af protein, der fortsætter ufordøjet gennem mavetarmkanalen, minimeres.

I Vilomix anbefaler vi HP 300 og Vilosoy til fravænningsgrise, og et mix af Vilosoy og sojaskrå i den efterfølgende blanding – det giver en god start i klimastalden.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler