Stagnerende ydelse uden sojaskrå

Udgivet: 06-10-2022

Har du oplevet stagnerende eller endda faldende ydelse efter skiftet til non gm fodring ved nedsat eller ophørt brug af sojaskrå? Det skyldes måske en ændring i proteinforsyningen og aminosyresammensætningen i foderrationen.

Sojaskrå er, som en af de eneste proteinråvarer til kvæg, rig på aminosyren lysin. Det er en af de første begrænsende aminosyrer for mælkeproduktion. Derfor vil en erstatning af lysin fra sojaskrå til en anden kilde kunne opretholde eller øge ydelsen.

Rapskage/skrå, bærme og andre proteinfodermidler er nogle udmærket proteinkilder, men her tilfører man, i forhold til sojaskrå, væsentligt mindre lysin. Lysin er en vigtig brik i koens mælkeproduktion og dannelse af mælkeprotein, hvilket er derfor tilsætning af syntetisk lysin (vombeskyttet) kan være løsningen, da det bringer lysin-niveauet på optimalt niveau. ​
 

  • Der anvendes typisk 20-50g vombeskyttet Lysin pr. ko pr. dag, for at opnå det samme Lysinniveau i rationen, som ved brug af 0,7 - 2,0kg sojaskrå. Samtidig er det vigtigt at energiniveauet fastholdes. 
     
  • Køer kvitterer bedst for en optimal aminosyreforsyning i starten af laktationen. Det er derfor helt oplagt at anvende vombeskyttet Lysin ved holdopdeling eller i kraftfoder i robotter. 

Skrevet af:
Jesper Madsen
+45 8887 5235
+45 4038 1524
jm@vilomix.dk

Vi hjælper meget gerne med at beregne foderrationens indhold af aminosyrer og kan komme med forslag til, hvordan der opnås en ydelsesmæssig og økonomisk optimal forsyning.

Modtag vores nyhedsbreve​

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler