Aktuelle målinger viser stor risiko for varmestress

Udgivet: 22-06-2023

Under arbejdet i stalden i løbet af sommeren, kan man hurtigt mærke, når der er varmt, men hvor varmt er det egentligt, og hvad betyder det for koen? Det har vi i Vilomix været i gang med at undersøge.

Der er blevet implementeret temperatur- og fugtighedsmålere i tre moderne stalde i Jylland, hvor Vilomix løbende har modtaget dataene. Disse målinger anvendes til at beregne en værdi kaldet THI (temperature humidity index), som kombinerer temperatur og luftfugtighed. THI-værdien giver information om, i hvilken grad køerne påvirkes af varmestress.

Varmen påvirker mælkeydelsen

Ifølge en undersøgelse fra DJF Rapport, Husdyrbrug 53, er det blevet påvist, at for hver THI-enhed stiger over 25 grader, falder mælkeydelsen med 0,88 kg.

For at undgå at køerne bliver påvirket af varmestress og derfor får en faldende mælkeydelse, er det essentielt at sikre god adgang til rigeligt vand samt god ventilation. Disse faktorer udgør fundamentale løsninger. Derudover bør der også gives ekstra tilskud af elektrolytter, antioxidanter og løsninger, der stimulerer vommen for at opretholde den optimale produktion hos koen. 

Jesper Madsen
Produktchef, kvæg
+ 45 4038 1524
jm@vilomix.dk

Figur: Vilomix' målinger og THI værdi fra undersøgelse

Resultat

De foreløbige målinger viser, at temperaturerne er høje sent på eftermiddagen, hvor staldene har nået op på en varme på
27-28 oC, men med en lav fugtighed.

 

Dette indikerer en moderat risiko for varmestress.

 

XTR Plus imødegår udfordringerne

XTR Plus er specielt designet til at imødegå udfordringerne ved varme sommerdage og kan derfor bidrage til at minimere de negative effekter af varmestress.

Produktet sikrer både koens behov for elektrolytter og stimulerer foderoptaget. Det er yderligere tilsat E-vitamin og naturlig antioxidant for at sikre en god yversundhed og reproduktion hos de varmestressede køer.

XTR PLUS

Under varmestress vil koen prøve at skille sig af med varmen ved øget svedproduktion, udånding og savlen. Dette resulterer i en dårlig væskebalance, syre-base forholdet bliver forvredet, og samtidig falder vom pH.

Modtag vores nyhedsbreve​

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler