Varmestressede malkekøer - en reel risiko i Danmark

Udgivet: 24-05-2024

Temperatur- og luftfugtighedsmålinger har gennem sommeren 2023 flere gange vist risiko for varmestress i malkekvægsbesætningerne.

I sommeren 2023 havde Vilomix installeret temperatur/fugtighedsmålere i flere moderne stalde i Jylland og modtog løbende målinger. Målingerne viste flere dage med høje temperaturer, og i kombination med høj luftfugtighed var der flere dage med høj risiko for varmestress.

Temperaturen i kombination med luftfugtighed omregnes til en værdi kaldet THI (temperature humidity index). THI-værdien viser, hvor meget koen er påvirket af varmestress, og inddeles i mild, moderat og svær. Sommeren 2023 bød på mange dage med mild og moderat varmestress, og i starten af september målte vi risiko for svær varmestress.

De vigtigste forholdsregler for at undgå varmestress er nem adgang til rigeligt vand og god ventilation. Derudover bør koen også tilgodeses med ekstra elektrolytter, antioxidanter og vomstimulerende løsninger, for at opretholde optimal produktion. Vores produkt XTR Plus er den rette løsning til de varme sommerdage, og kan være med til at begrænse de negative effekter af varmen.

XTR Plus er en sækkevare og skal indblandes i foderet med en dosering på 50-100 g/ko/dag, afhængigt af vejret.

Skrevet af: 
Jesper Madsen
Produktchef, Kvæg
​+45 4038 1524
jm@vilomix.dk

SMS VARMESTRESS ALARMSERVICE

Ved køb af XTR Plus-løsningen mod varmestress, kan landmanden/fodermesteren blive tilmeldt vores SMS-alarmservice, hvor vi hen over sommeren, sender besked om risiko for varmestress.

XTR Plus forhandles af de fleste foderstofleverandører og Vilomix.

Læs mere om produktet XTR Plus

Produktet XTR Plus fra Vilomix reducerer påvirkningen af varmestress i køer og er en unik sammensætning af:

  • Elektrolytter, der opretholder væskebalancen
  • Naturlige ekstrakter og gær, der stimulerer vommen
  • E-vitamin og antioxidanter, der styrker immunforsvaret

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler