Bliv klar til inseminering på under seks dage

Udgivet: 20-05-2022

Netop fravænnede søer har brug for foder, vand og lys til at stimulere næste cyklus.

Hvis soens vægttab i farestalden er for stort, kan det medføre en afgørende forsinkelse i hendes produktionscyklus og dermed få en negativ indflydelse på den fremadrettede reproduktion. Jo større vægttab under diegivningsperioden, des større risiko er der for, at soen ikke kommer regelmæssigt i brunst efter fravænning, hvilket giver flere uproduktive dage, inden hun er klar til inseminering. 
 
Mindst 90 % af søerne skal insemineres højst seks dage efter fravænning af det foregående kuld for at sikre maksimal produktivitet. Det kræver stimulering af soens brunsthormoner og ægløsning ved hjælp af den rigtige mængde foder, vand og lys.


Starten på en kædereaktion

Selvom vægttab er en naturlig konsekvens i forbindelse med diegivning, kan en række faktorer i forbindelse med fodermængde/-indhold, sundhedsstatus og appetit betyde, at søer taber sig mere end normalt. Ad libitum-fodring under diegivningen er oftest den mest vellykkede løsning i forhold til denne udfordring.

Ved at opretholde en høj foderstyrke efter fravænning opretholdes der et højt glukoseniveau i blodet, som dermed forårsager en kædereaktion – insulinproduktionen øges, mængden af FSH (follikelstimulerende hormon) øges i blodplasma, og ægløsningen går dermed i gang. Dette understøttes af det stigende LH (luteinserende hormon) niveau, der skyldes højere proteinindtagelse. 
 
I denne periode skal søer have 4-5 FE foder om dagen, mens polte bør fodres ad libitum i 1-2 uger inden inseminering. Hvis flere søer fodres fra én foderautomat, er det en god idé at samle dyrene i forhold til størrelse og huld. Dermed er det nemmere at sikre, at hver so får den rigtige fodermængde, samtidig med at uhygiejniske foderrester begrænses i truget.
 
Når søerne er i brunst, kan deres foder reduceres til 3,5 FE om dagen frem til sidste inseminering. Søerne bør derefter sættes på en drægtighedsfoderkurve baseret på deres huld.

Tilstrækkelige næringsstoffer og vand

Foderet skal indeholde mineraler og vitaminer i den rigtige balance af hensyn til knogleudviklingen og almentilstanden, samt en kombination af opløselige og uopløselige fibre for at støtte mave-tarmsundheden. Groft formalet- eller valset korn blandet i pillen kan være en fordel.
 
Efter fravænning kan søer drikke fra 12-20 liter vand om dagen. Derfor er fri adgang til vand absolut nødvendigt. Vandsystemet bør kontrolleres jævnligt for at sikre, at det kan levere 4 liter i minuttet.
 
Lysstyrke i stalden
Lys er den tredje faktor ved sikring af effektiv udskillelse af brunsthormoner. Når lysstyrken måles i øjenhøjde, skal søerne have mindst 100 lux i 16 timer om dagen.

Elementære ernæringsbehov for Danbred-søer

Energi pr. kg foder
FE/kg 1,02
Elementære nærringsstoffer, fordøjelige pr. kg
Std. fordøjeligt råprotein, min, g/FE 105
Std. fordøjeligt lysin, g/FE 6,0
Fordøjeligt fosfor, g/FE 2,3
Calcium, g/FE (uden fytase) 7,0

Kilde: DanBred Fodermanual

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler