FORSTOPPELSE HOS DIEGIVENDE SØER

Udgivet: 10-01-2023

De seneste år har vi set en øget forekomst af forstoppelse hos søer. Forstoppelsen ses ofte i farestalden op til faring, hvor soen ligger på maven og har hård knoldet fæces.

Årsager

En årsag til den stigende tendens kan være, at søerne i dag går løse i drægtighedsperioden, hvorefter de fikseres i farestalden. Dette resulterer i, at soen går fra at være aktiv til inaktiv, og det påvirker tarmens sammentrækning negativt og resulterer i indsnævret fødselsgang og dermed flere dødfødte. Forstoppelse medfører også manglende ædelyst og derved nedsat malkeevne, hvilket ydermere påvirker produktionsresultaterne negativt. 

Årsagerne til forstoppelse kan være:

  • Lavt væskeindtag
  • Lavt fiberindhold i blandingen

Problemløsning

Hvis søerne har akut forstoppelse, kan det afhjælpes ved at give glaubersalt hver dag til de diegivende søer fra indsættelse i farestalden til efter faring. Glaubersalt (natriumsulfat) har den effekt, at soen drikker noget mere vand, som medvirker til en mere lind afføring. Et velfungerende mix af 50 g glaubersalt + 50 g dextrose/so/dag plejer at have den ønskede virkning. Skulle søerne ske at få for lind fæces, anbefales det dog at nedjustere til 30 g af hver.

Forebyggelse

Forstoppelse kan forebygges med fiberrigt foder, som ændrer på passagehastigheden i tarmen og holder på vandet.  Det kan enten gøres ved at øge mængden af roepiller i diegivningsblandingen eller ved at give et fibertilskud fra indsættelse i farestalden til efter faring. Derudover er der flere og flere, der fast doserer glaubersalt til diegivende søer med overstående mix og dosering.

Et vigtigt udgangspunkt er også, at søerne har nok vand til rådighed. Tjek altid inden indsættelse i farestalden, at vandventilerne giver 7-8 liter vand pr. minut

 

Louise Søndergaard Lundstad
Rådgiver, Grise
lslu@vilomix.dk
+ 45 2780 4817

Modtag vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler