URINVEJSINFEKTIONER VED SØERNE

Udgivet: 10-01-2023

Urinvejsinfektion hos søerne har en negativ påvirkning på reproduktionen og giver derfor et økonomisk tab.

Men hvad er tegnene på urinvejsinfektion, og hvordan undgår man det?

Typiske tegn på urinvejsinfektion hos søerne vil være mørkegul og/eller rødlig urin, flere dyr med flåd og en øget forekomst af omløbere. Ofte bliver søerne med flåd ikke drægtige efter omløbning, og de må derfor udsættes. Det kan betyde, at de søer, som man normalt vil udsætte fra farestalden pga. dårlig malkeevne, lav egenfravænning eller for mange dødfødte, forbliver i systemet for at opretholde et stabilt ugehold.

Problemløsning

Ved urinvejsinfektion er det vigtigt at sikre sig, at søerne har rigeligt adgang til vand. Selvom alle anbefalinger til vandforsyningen er overholdt, så kan der være søer, som ikke får drukket nok vand pga., at de er febertrætte eller er placeret lavt i hierarkiet. Især ved søer i løsdrift skal man være opmærksom på dette. 

For at få bugt med urinvejsinfektionerne anbefaler vi, at man kører en citronsyrebehandling som kan tilsættes foderet via mineralblandingen. Det kan være nødvendigt med en intensiv behandling i 2-4 uger - ofte efter anbefaling fra dyrlægen. 

Flere og flere anvender 0,5% citronsyre i en kortere periode 1-2 gange om året for at rense søerne igennem og undgå, at der opstår reproduktionsproblemer m.m. 

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler