Markedsorientering - Grisemineraler 2022

Udgivet: 05-12-2022

Vi forventer faldende priser på grisemineraler på den anden side af 2023, hvis situationen ikke forværres omkring Covid-19 i Kina og krigen i Ukraine. En generel lavere efterspørgsel på råvarer og kraftigt faldende fragtrater hjælper godt med til et prisfald.

I 2022 har der været rekordhøje mineralpriser som følge af krig, høje energipriser, Covid-19 og forsyningsproblemer. 

Aftagende forbrug giver en generel lavere efterspørgsel på råvarer, samt er der væsentlig færre grise i staldene, hvilket skaber et prismæssigt pres på især mineraler og aminosyrer. 

En af de største råvarer i grisemineraler er Monocalciumfosfat (MCP), som tilfører fosfor i foderblandingerne. Rusland stod tidligere for 40 % af den europæiske MCP forsyning, og en boykot på russiske varer fik priserne til at stige markant. Dette har ikke givet den store mangel, men priserne på MCP er stadig meget høje, dog trods alt faldende pt. Det gav ikke den frygtede mangel, og nu er priserne faldet.

De to europæiske vitaminproducenter, DSM OG BASF, er hårdt ramt af de høje energiomkostninger. DSM har for nyligt annonceret stigende priser på bl.a. den vigtige E-vitamin, der udgør en væsentlig andel af vitaminomkostningen. Øvrige vitaminer ligger på et lavt prisniveau, og her bør der derfor ikke forventes yderligere prisfald. 

Skrevet af:
Niels Erik Olesen
Salgschef, Skandinavien
+ 45 5135 6203
neo@vilomix.dk

Figur 1. Prisudvikling på E-vitamin
Kilde: Feed Info

En stor del af aminosyrerne bliver eksporteret fra Asien. De har været meget hårdt ramt af de historisk, høje fragtrater, på op imod 3 kr./kg, men er nu hastigt på vej tilbage på normalt prisniveau. Det kan mærkes på mange af de billige råvarer som for eksempel lysin, treonin og calciumformiat.

Priserne på mange råvarer var høje i 2022, men vi forventer faldende prisniveau ud gennem 2023, men der vil uden tvivl komme nogle bump på vejen. Spørgsmålene kan lyde på: Hvordan kommer dollarkursen til at svinge? Hvad med Covid-19 i Kina - vil de fortsat kunne styre det og holde forsyningen intakt? Bliver ASF et tema og hvad med CO2? Vi må acceptere, at det er blevet en ustabil verden at navigere i.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler