Rygspækscanning er vejen til optimal huldstyring

Udgivet: 04-07-2022

Rygspækscanning er vejen til optimal huldstyring, ensartede søer og korrekt foderforbrug

Huld på søer og polte er en udfordring for mange besætninger, da det sjældent kan vurderes korrekt nok uden brug af rygspækscanner. 

Det handler i første omgang om at få fokus på de magre og de fede dyr og fodringsmæssigt få gjort noget ved dem. På den måde bliver besætningen mere ensartet og i det korrekte huld.

Scanning af rygspæk er også en kontrol af bedriftens fodringsstrategi. Får dyrene den tiltænkte mængde foder i forhold til deres huld?

Effekten af god huldstyring har indflydelse på søernes produktivitet og ikke mindst foderforbrug. Det koster ekstra foder at reetablere vægttab samt til vedligehold.

Den nye anbefalede rygspæktykkelse er 14-17 mm ved faring og 12-14 mm omkring løbning.

Med den nye anbefaling er der færre søer, som skal reetablere tabt huld. Med en korrekt foderstrategi kan de fleste søer få reetableret deres huld indenfor de første fire uger efter løbning. Der scannes altid på en ret linje fra bagerste del af sidste ribben og på denne linje 7 cm ud fra rygsøjlen.
 
Hatting er - som Vilomix - en del af Danish Agro koncernen. I Hatting ved konsulenterne alt, hvad der er værd at vide om rygspækscanning. For nylig var Vilomix´s rådgivere på en intern kursusdag i rygspækscanning ved konsulent i Hatting Tommy Rasmussen. Det gav anledning til gode diskussioner i stalden.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler