Ny høst - nye udfordringer

Udgivet: 03-11-2022

Mange landmænd er allerede startet med at fodre dyrene med afgrøderne fra den nye høst 2022. Som altid er det spændende at se på indholdet af næringsstoffer.

Et af spørgsmålene der melder sig er: Indeholder mine afgrøder mykotoksiner?
Mykotoksiner er en af de naturlige ting ved biologisk vækst af planter, og det er resultatet af angreb fra svampe på planter.

Mange faktorer spiller ind på niveauet af mykotoksiner. Det kan være varme, træk og nedbør. Alle faktorer var tilstede i sommeren 2022, hvilket har betydet, at høje temperaturer, kombineret med træk, har stresset planterne en del. Nogle steder i landet har der været perioder med tung regn, og der forventes derfor mykotoksiner i afgrøderne i år.
Et varieret indhold af mykotoksiner opbevaret sammen med afgrøderne kan påvirke under fodringssæsonen på forskellige niveauer over tid.

Mykotoksinerne kan give alvorlige problemer hos alle dyrearter, og der ses mange forskellige symptomer, når besætninger lider af mykotoksiner. Det anbefales derfor at bruge en godkendt mykotoksin-deaktivator hele tiden i foderet for at hjælpe dyrenes energiniveau og sikre de ønskede resultater. 
Mange landmænd gør allerede brug af en mykotoksin-deaktivator året rundt som forsikring, og de melder også tilbage, at de har fået en mere stabil produktion efter brug af et sådan produkt. 

I Vilomix anbefaler vi, at man bruger et af produkterne i vores toksin-deaktivator sortiment kaldet X-Bond.

Nye in vitro-tests dokumenterer X-Bonds unikke deaktiveringsevne
I X-Bond serien transformerer enzymer mykotoksiner til ikke-giftige metabolitter. In vitro-tests er lavet for at kunne dokumentere X-Bonds unikke deaktiveringsevne især over for høje niveauer af DON og FUM, som kan være særligt alvorlige for søer. DON er også det mest almindelige mykotoksin fundet i foderanalyser

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler