Markedsorientering - Grisemineraler 2023

Udgivet: 27-03-2023

Grisemineraler er igen nede på et almindeligt prisniveau, hvorfra der er mere plads op end ned.

Markedet generelt

Markedet for vitaminer, mineraler og aminosyrer er kommet ned på det normale prisniveau, hvilket kan være grundet at markedet har tilpasset sig de nyere omstændigheder med Covid-19 og krigen i Ukraine. De skyhøje containerfragtrater er blevet normaliseret og leveringstiden er halveret. Derudover har lavere efterspørgsel i Europa også været medvirkende til at presse råvarepriserne ned i 1. kvartal 2023 på mineralblandinger.

Kontraktsalg af mineralblandinger giver derfor igen mening på længere terminer på for eksempel 6 måneder.

Mange ser stadig mineralblandingen som dyr, men der bliver også tilsat flere aminosyrer, toxinbindere og andre tilsætningsstoffer for at lave den optimale foderblanding, og den bedste bundlinje i bedriften.

Vitaminer

A-, og B-vitaminer er kommet ned i normalt prisniveau igen, men E-vitamin er fortsat faldende. E-vitamin koster pt. 8€/kg, hvilket ligger i den dyre ende. Der er ikke mange konkurrenter på markedet til at producere E-Vitamin, og energi-, og produktionsomkostningerne er steget. Dette gør, at der ikke er udsigt til større prisfald på E-vitamin, som markedet ser ud på nuværende tidspunkt.

Skrevet af:
Niels Erik Olesen
Salgschef, Skandinavien
+ 45 5135 6203
neo@vilomix.dk

Figur 1. Prisudvikling på E-vitamin
Kilde: Orffa Vitamins Market Report

Aminosyrer

Aminosyrer har aldrig været billigere i forhold til prisen på sojaskrå, og Agrosoft-optimeringsprogrammet vil maksimere mængden af aminosyrer for at sænke prisen på færdigfoderet.

Lysinsulfat og threonin er igen faldet til bunden, og kun hvis halvdelen af Kinas grise dør af ASF, vil prisen sandsynligvis falde yderligere, hvilket dog er usandsynligt. Methionin er også tæt på bunden, mens både valin og tryptofan er stigende (se figur 2).

Figur 2: Lysinsulfat
Kilde: Feedinfo.com

Mineraler

MCP er faldet kraftigt i løbet af de seneste måneder, og vi har ikke oplevet nogen mangel efter at det russiske MCP blev blacklistet. Hos Vilomix har vi kun Yara-MCP, men hvis man bevæger sig længere ned i Europa, kan man støde på "billige" MCP-produkter. Hvis EU's næste sanktionspakke lukker disse "huller", vil MCP-priserne sandsynligvis stige igen (se Figur 3).

Figur 3: Foder fosfat
Kilde: Feedinfo.com

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler