Markedsorientering - Mineralblandinger december 2023

Udgivet: 14-12-2023

Der er stor efterspørgsel på mikromineraler til industri og i særdeleshed til den grønne omstilling. Det sætter retningen for mikromineraler, der indgår i foder- og mineralblandinger. Det mineral, der vægter tungest prismæssigt i mineralblandinger er stadig monocalciumfosfat (MCP) som fosforkilde, og her er forsyningen i Europa begrænset som følge af krigen i Ukraine og ’banned’ af russiske råvarer. Der importeres stadig en del MCP i EU fra Rusland, da det ikke er decideret ulovligt, men i Vilomix bruger vi ikke russiske råvarer. En russisk ejet MCP- og gødningsproducent i Litauen er under lukning, og det har løftet MCP-prisen med 20% de seneste måneder. Der er intet der tyder på, at MCP blive billigere de første kvartaler af 2024.

Med ændrede aminosyrenormer til slagtegrise og de nye kornværdier for høsten 2023 går der flere aminosyrer i foderblandinger, og vi oplever i Vilomix en stigende efterspørgsel på aminosyrer. Dette forhold betyder også, at flere hjemmeblandere vil opleve, at deres mineralblanding bliver dyrere prismæssigt. Med flere aminosyrer i foderblandingen kan der spares på den dyre sojaskrå, og dermed gøre den færdige foderblanding billigere pr. FE.

Priserne på aminosyrer ligger generelt set stadig på et lavt prisniveau med både stigninger og prisfald på de enkelte råvarer.

 

Skrevet af:
Niels Erik Olesen
Salgschef, Skandinavien
+ 45 5135 6203
neo@vilomix.dk

Figur 1. Prisudvikling på A-vitamin

Kilde: Orffa

Vitaminer svinger typisk meget i pris, og det er ikke usædvanligt at opleve prisstigninger på mange hundrede procent inden for få uger.

Tilbage i 2017 husker mange nok branden på BASF fabrikken i Tyskland, hvor prisen på A-vitamin efterfølgende blev 10-doblet. Hurtige prisstigninger, men langsomme prisfald. Nu er A-vitamin igen historisk billig, og det er der rigtigt mange andre vitaminer der også er, så samlet set er der større risiko for prisstigninger end for prisfald på vitaminer.

Modtag vores nyhedsbreve

Hold dig opdateret når vores faglige rådgivere deler deres erfaring omkring optimal ernæring af grise og kvæg.

Relaterede artikler